Optik Mikroişlemciler vs. Elektronik Mikroişlemciler

Optik mikroişlemciler ile klasik mikroişlemciler olarak adlandıracağımız işlemcilere göre en büyük farkı, optik işlemciler ve optik devreler elemanları ile beraber, fotonik entegrasyon teknolojilerini kullanmasıdır. Klasik işlemcilerin sahip olduğu donanımlara farklı olarak fotonik dalga kılavuzları, optik anahtarlar ve lazerler gibi bileşenleri kullanır.

Optik işlemciler, geleneksel CMOS tabanlı elektronik işlemcilerin aksine transistörlerin yerine ışık dalgalarının etkileşimi kullanılarak veriler işlenir.

Optik İşlemcilerin Temel Bileşenleri ve Mimarisi

  • Optik Mantık Kapıları: Elektronik mantık kapıları yerine foton girişim, kırınım ve faz kayması özelliklerini kullanarak işlem yapar. Klasik işlemcilerde de bulunan AND, OR ve XOR gibi temel mantık işlemleri için optik dalgalar kullanır. Bunun içinde genellikle nonlineer optik malzemelerle gerçekleştirir. Bu işlemler içinde genellikle Mach-Zehnder interferometresi (MZI) sayesinde faz değişikliklerini algılayarak gerçekleştirir.
  • Optik Dalga Kılavuzu: Işık fotonların yönlendirilmesinde kullanılır. Bu kılavuz sayesinde ışığın belirli yön boyunca, kayıpsız iletilmesini sağlar.
  • Lazer ve LED: Optik sinyallerin oluşturulmasında kullanılır. En yaygın olanı ise Vertical Cavity Surface Emitting Laser – VCSEL yarı iletken kullanılır.
  • Fotodedektörler: Optik sinyallerin yarı iletken malzemelere çarpması ile elektiriksel sinyallere dönüştürülür ve bu sayede geleneksel sistemin anlayabileceği entegrasyonu sağlar.
  • Rezonatörler ve Modülatörler: Optik sinyallerin belirli frekanslarda filtrelenmesi ve modüle edilmesi için kullanılır.

Optik İşlemcilerin Avantajları

  • Yüksek Hız ve Bant Genişliği: Işık, elektrik sinyallerine göre çok daha hızlı olmasından dolayı yüksek hıza sahiptirler. Ayrıca kayıp konusunda da elektrik sinyallerine göre kayıp çok daha azdır.
  • Düşük Güç: Elektronik devrelerde, iletim ve veri işleme sırasında direnç sağladığı için enerji kaybı ve buna bağlı olarak ısı açığa çıkmaktadır. Optik sistemlerde bu sorunlar daha azdır. Az ısı çıkmasından dolayı da termal sistemlere gereksinim daha azalmaktadır.
  • Paralel İşlem: Optik sinyaller, farklı dalga boylarında (renklerde) taşınabileceği için paralel işlemler gerçekleştirilebilmektedir. Bu da verimliliği artırmaktadır.
  • Elektromanyetik Koruması: Optik sinyaller, elektromanyetik alanlardan etkilenmediği için güvenirliği artırırken hata oranını da azaltmaktadır.

Optik İşlemcilerin Dezavantajları

  • Geliştirme Maliyeti: Optik işlemciler henüz ticarileşme olgunluğuna erişmemesinden dolayı maliyet açısından dezavantajlı durumdadır.
  • Dönüşüm Gereksinimleri: Günümüzde kullandığımız bir çok IT ekipmanı elektronik altyapıya sahip olduğu için, optik ve elektronik sistemler arasında dönüşüm ekipmanları gerekmektedir. Bu da enerji kayıplarına ve gecikmelere sebebiyet olabilir.
  • Donanım Boyutları: Optik işlemci transistör boyutları, elektronik sistemlere göre daha büyük durumdadır.

Farklılıklar

Teknolojik Farklılıklar

ÖzellikOptik MikroişlemcilerKlasik Mikroişlemciler
İşlem MantığıMantıksal işlemler için ışık dalgalarının faz kaymaları ve girişimleri kullanılır.Mantıksal işlemler transistörler aracılığı ile gerçekleştirilir.
Temel BileşenlerOptik mantık kapıları, dalga kılavuzları, VCSEL lazerler, fotodedektörler ve mikro halka rezonatörleri kullanılır.CMOS transistörleri, bakır bağlantılar, kapasitörler ve direnç kullanılır.
İletişim ve Veri TransferiElektromanyetiğe karşı kuvvetli ışık sinyalleri kullanılır.Elektronlar ile bilgi taşınır. Elektromanyetiğe açıktır.
Güç TüketimiDaha düşük güç tüketimi.Dirençler nedeniyle güç kaybı ve ısı üretimi.
HızIşık hızında veri iletimi (299.792 km/s)Yarı iletkenler nedeniyle yavaşlayan elektriksel sinyaller.
MalzemeSilikon fotonik, Indiyum Fosfit (InP), Gallium Arsenide (GaAs)CMOS tabanlı silikon transistörler.
ÜretimTicarileşmemiş ve karmaşık üretimTicarileşmiş ve sistematik hale gelen süreçler.

Mimari Farklılıklar

ÖzellikOptik MikroişlemcilerKlasik Mikroişlemciler
Veri İşleme YöntemiParalel veri işlemeSeri veri işleme
İletim YollarıOptik dalga kılavuzları ve rezonatörlerElektrik iletkenleri ve veri yolları
Frekans KullanımıFarklı dalga boylarında taşınan optik sinyallerSabit frekansta çalışan elektrik sinyalleri
Mantık KapılarıOptik mantık kapılarıElektronik mantık kapıları
Bellek İlişkisiGeliştirilmekte olan optik bellek teknojileriDRAM ve SRAM

Çözümsel Farklılıklar

ÖzellikOptik MikroişlemcilerKlasik Mikroişlemciler
ÖlçeklendirmeDaha fazla paralel işlem sayesinde kapasite ölçeklendirmeMoore yasasına göre yavaşlayan ölçeklendirme
LatencyDüşük gecikmeYarı iletken malzemelerde ki direnç ve kapasitif gecikmeler
Uygulama AlanlarıYapay zeka, büyük veri, kuantum bilgisayarlarGenel amaç

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.